Rhizopus ,bitkilerdeyaygın olarak bulunan saprofitik mantarların vehayvanlar üzerindeözelleşmiş parazitlerin bir cinsidir . Bunlar, "olgun meyve ve sebzeler" [2], jöleler, şuruplar, deri, ekmek, yer fıstığı ve tütündahil olmak üzere çok çeşitli organik maddelerde bulunurlar. Çok hücrelidirler. Bazı Rhizopus türleri olan fırsatçı insan ajanları zigomikoz (mantar enfeksiyonu) ve ölümcül olabilir. Rhizopus enfeksiyonları ayrıca diyabetik ketoasidozun bir komplikasyonu olabilir. [3] Bu yaygın cins en az sekiz tür içerir. [4] [5]
Rhizopus türleri , genellikle çapraz duvarları olmayan (yani, koenositiktir ) filamentli, dallı hifler olarak büyürler . Eşeysiz ve eşeyli sporlar oluşturarak çoğalırlar. Eşeysiz üremede, sporangiosporlar küresel bir yapı olan sporangium içinde üretilir . Sporangia , sporangiophore adlı uzun bir sapın üzerindeki büyük bir apophysate columella tarafından desteklenir . Sporangioforlar, belirgin, kök benzeri rizoidler arasında ortaya çıkar. Eşeyli üreme olarak, karanlık bir zygospore noktasında iki uyumlu olarak üretilen Mycelialar sigorta. Çimlenme üzerine, bir zigospor, her iki ebeveynden de genetik olarak farklı koloniler üretir.
R. microsporus var. Oligosporus ,soya fasulyesinden elde edilen fermente bir gıda olan tempeh yapmak için kullanılır.
R. oryzae , Asya ve Afrika'nın bazı bölgelerinde alkollü içecek üretiminde kullanılmaktadır.
Rhizopus stolonifer ( siyah ekmek küfü ) çilek, domates ve tatlı patateste meyve çürümesine neden olurve ticari olarak fumarik asit ve kortizon üretiminde kullanılır.
Dahil olmak üzere çeşitli türlerin, R. stolonifer , neden olabilir yumuşak çürüme olarak tatlı patates ve Narcissus .